Hızlı kilo vermek yağları değil, kasları eritiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Haziran 2009 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarında tatil planları ile beraber zayıflama daha ince bir bedene sahip olma arzusunu da artırıyor. Bu nedenle diyetisyenlere başvuranların sayısı da çoğalıyor. Kış aylarındaki hareketsizlik ve beslenme alışkanlıkları ile alınan fazla kilolar havaların ısınmasıyla hızlı bir şekilde verilmek isteniyor.

International Hospital Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Dilek İrkin, hızlı zayıflamanın kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Dilek İrkin'in verdiği bilgiye göre hızlı kilo vermek sağlıklı olmadığı gibi verilen kilolar kısa zaman içinde geri alınıyor. Ancak buna rağmen hızlı kilo verme isteği, kişileri sağlıksız diyet programlarına ya da bitkisel adı altında pazarlanan ilaçlara sevk ediyor.

Kısa sürede zayıflama isteği, birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çabuk ve büyük kilo kayıpları, yağ dokusu yerine, ağırlıkla kas dokusu ve su kaybı ile olduğundan, verilen kiloların geri alınması da hızlı oluyor. Bununla birlikte kas kaybına karşın egzersizle bir destekte bulunulmuyorsa, ciddi vücut deformasyonları oluşuyor.

Özellikle yaz ayında hızlı kilo vermek için yapılan çok düşük kalorili diyetler, sıvı kaybıyla oluşan elektrolit kaybı nedeniyle tansiyon dengesizlikleri, halsizlik ve güç kaybı gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Tek tip diyetler, kilo kaybının sadece su kaybı olduğu diyetler, "yağ yakıcı" adı altında pazarlanan metabolizmayı hızlandırma amacıyla kullanılan prepatlar vücut dengesini bozuyor. Bu durumda verilen kilolar kalıcı ve sağlıklı olmuyor. Bu nedenle zayıflama planı yapılırken gerçekçi hedefler koymak, diyet sürecinin sağlıklı olmasında birinci prensip. Diyette başlamadan önce sağlık kontrolleri yaptırılarak en uygun programın belirlenmesi gerekiyor.

Diyet, egzersiz programı ile desteklenecekse, yapılacak egzersize göre de bazı sağlık kontrolleri yapılması ve bilinçsizce spor yapılmasının önüne geçilmesi gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber